Sokol sťahovavý

Autor: Etela Kováčová | 2.1.2011 o 21:51 | (upravené 2.1.2011 o 23:53) Karma článku: 2,32 | Prečítané:  1034x

Je to silný vták, ktorý medzi dravcami nemá rovnocenného konkurenta. Obýva celú Európu, od nehostinných vrchovín až po skalnaté pobrežia...

sokol sťahovavýsokol sťahovavý

Zivotne prostredie : sokoly sťahovavé vyhľadávajú otvorenejšiu krajinu, napríklad rašeliniská  alebo vresoviská, stepi alebo polopúšte. Tam možu pri love dokonale využiť svoj zrak. V strednej Európe sú rozšírené prevážne v hornatejších oblastiach. Vo vnútrozemí sokol hniezdi na strmých skalných stenách v údoliach riek alebo v starých lomoch. V zimnom období sokoly prelietávajú k vačším  vodným plochám, kde lovia čajky. Vedecké meno sokola sťahovavého  - peregrinus - pochádza z latinčiny a znamená ( cezpoľný alebo pútnik). Sokola sťahovavého možeme pozorovať na jeho dlhých cestách na zimoviská a naspať, pri veľkých jazerách a pri ústiach riek. N území strednej  Európy sú sťahovavé iba mladé sokoly, kým staré vtáky vačšinou zostávajú v blízkosti svojho hniezda.

 

Potrava a sposob lovu : hlavnou potravou sokola sťahovavého sú rozné druhy vtákov, od malých spevavcov, ako škovránok poľný až po holuby hrivnáky a snehule. V zime keď sa sokoly zdržiavajú pri ústiach riek, lovia najma čajky, bahniaky alebo kačice. Vačšinu vtákov sokol uloví vo vzduchu. výnimočne loví vtáky na zemi. Strmohlavým letkom sa vrhá za prenásledovaným vtákom a dlhými pazúrmi si mu zatne da krku alebo hrudníka. Ostré pazúry sokola prenikajú až do pľúc a k srdcu. Menšiu korisť si odnesie, vačšie vtáky vo vzduchu usmrti a nechá ich spadnúť na zem kam k ním potom zostúpi. Priemerne potrebuje sokol sťahovavý asi sto gramov potravy denne. Toto množstvo sa zvyšuje vždy, ke'd sokol kŕmi a vychováva mláďatá. Počas obdobia hniezdenia musia rodičia za dostatočným množstvom potravy zalietávať do vačších vzdialeností. Veľkosť loveckého územia sa potom pohybuje v rozpatí od 40 do 200 kilometrov štvorcových. Cicavce lovia sokoly iba zriedkavo, rady si ale priležitostne pochutia na králikovi.

 

Rozmnožovanie : sokoly sťahovavé vytvárajú páry na celý život. Hniezdia zvyčajne na vysokých neprístupných útesoch alebo na skalných rímsach. Samec a samica sa často vracajú na rovnaké miesto hniezdenia. To musí byť dostatočne veľké pre tri až štyri mláďatá  a zároveň bezpečné a chránené pred šelmami. Sokoly si nestavajú vlastné hniezda a vajcia kladú trebárs len do plytkej vyhĺbeniny na holej zemi alebo do cudzích upravených hniezd.  Znášať začínajú už koncom marca a znášku tvoria tri až štyri červenohnedé jarabaté vajíčka. Zohrievanie znášky začína až po znesení posledného vajíčka. Počas sedenia na vajciach si rodičia zaobstarávajú potravu nezávisle na sebe.

 

Sokol a človek : dravce, ako sokol sťahovavý, tvoriace vrchol potravinového reťazca, citlivo reagujú na rozličné chemické látky, ktoré prijímajú zároveň s ulovenou potravou. Niektoré pesticídy, napríklad DDT, sa v prírode takmer neodbúravajú a hromadia sa tak v jednotlivých článkoch potravinového reťazca. Sokol sťahovavý je posledným článkom toho rodu, a preto s  potravou vstrebáva aj nazhromaždené množstvo jedov. Sokoly vačšinou priamo neuhynú, ale zhubné účinky sa prejavujú na rozmnožovacích schopnostiach vtákov, a tým potom aj na prudkom poklese ich počtu. V poslednom čase došlo k obmedzeniu alebo dokonca celkovému zákazu používania niektorých chemických prostriedkov, čo napomohlo nárastu počtu sokolov sťahovavých.

 

Pozorovanie v prírode : najvhodnejším časom na sledovanie sokolov sťahovavých je obdobie hniezdenia - vtedy sa zdržiavajú v okolí svojích hniezdisk. Krúžia vysoko na oblohe a rýchle mávanie krídlami striedajú s krátkym kĺzavým letom. Sú o niečo vačšie než holuby domáce a medzi samcom a samicou je dosť veľký rozdiel.V letku sú sokoly vďaka svojmu zavalitému telu, dlhým, zašpicateným krídlam a pomerne krátkému, ku koncu sa zužujúcemu chvostu ľahko rozoznateľné. Mimo obdobia hniezdenia možeme sokoly pozorovať pri ústiach riek alebo pri veľkých vodných plochách, kde lovia bahniaky a kačice. Poplašené vylietávanie týchto vtákov je vždy spoľahlivým znamením, ktoré nás upozorní na prítomnosť vzdušného lovca.

 

Vieme že : počas druhej svetovej vojny boli sokoly sťahovavé systematicky striľané, pretože ich korisťou sa veľmi často stávali poštové holuby a práve tie boli využívané na prepravu doležitých vojenských správ.

Samčeka sokola sťahovavého sokoliari nazývajú "terčíkom" pretože je takmer o jednu tretinu menší než samička.

Sokoly sťahovavé patria k veľmi ohrozeným druhom a ich početné stavy sa neustále znížujú.

Sokol sťahovavý má veľké oči a veľmi ostrý zrak, svoju korisť rozozná aj z výšky 300 metrov.

Kvoli svojim vynikajúcim loveckým schopnostiam boli sokoly často používané na lov. Dnes je sokoliarstvo už iba zábavným športom.

 

Telesné rozmery- dĺžka tela: 40-46 cm- rozpatie krídiel: 92-110 cm- hmotnosť : 600-750 g-samica 900-1300g.

Rozmnožovanie- pohlavná dospelosť : v 3 rokoch- doba hniezdenia : marec až máj- počet znášok : 1 -  veľkosť znášky : 3-4 belavé vajíčka s červenohnedými škvrnami - inkubačná doba : 29-42 dní.

Sposob života - správanie : samotár - potrava : prevážne iné vtáky - d¨lžka života : divoko žijúce sokoly okolo 20 rokov.

 

Výskyt : sokol sťahovavý je rozšírený všade v Európe, Äzii,Severnej i Južnej Amerike, v Afrike a Austrálii.

 

Ochrana druhu : v európskych krajinách patrí sokol sťahovavý k obzvlášť chráneným vtákom. Niektoré páry, ktoré zahniezdili v ohrozených oblastiach, sú občas strážené dobrovoľnými ochránarmi prírody. V Európe žije okolo 5 000 hniezdiacích párov.

RAD - sokolotvaré          ČEĽAĎ - sokolovité    ROD a DRUH - Falco peregrinus

 

 

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Smer chce byť politicky nekorektný aj robiť poriadky v osadách

Novými podpredsedami strany sa stali Juraj Blanár a Peter Žiga.

KOMENTÁRE

Fico ako Trump. Nekorektný a ukričaný

Šéf Smeru oznámil, že politická korektnosť na Slovensku končí.

KULTÚRA

Milan Lasica: Už nemôžem umrieť predčasne

Keby som mohol, správal by som sa úplne inak, tvrdí.


Už ste čítali?